|

Buduća administracija preispituje Bushove uredbe

Buduća administracija preispituje Bushove uredbe
0
F
FENA
10.11.2008. u 11:36
0
komentara
0

dijeljenja
Buduća administracija preispituje Bushove uredbe Foto: AP
John Podesta, čelnik tranzicijske ekipe novoizabranog predsjednika SAD Baracka Obame, izjavio je u nedjelju da nova administracija provodi široko preispitivanje izvršnih uredbi predsjednika Georgea W. Busha.
Upitan o novinskim izvještajima da je njegova ekipa već utvrdila više područja u kojima Obama može izdati izvršne uredbe čim preuzme dužnost, Podesta je rekao da "neće razmatrati odluke koje Obama tek treba donijeti", gostujući u programu TV Fox News.

Podesta je ipak potvrdio kako je Obama tražio da se sve Bushove izvršne uredbe preispitaju i odluči koje treba zadržati, koje opozvati, a koje dopuniti, kazavši kako je taj postupak u toku.

Naznačio je da su neka od područja u kojima novi predsjednik može djelovati bez čekanja Kongresa, istraživanje matičnih stanica, poboljšanje zdravstvene skrbi i energetika, što se podudara s pisanjem The Washington Posta i drugih novina.

"Obama je transformacijska figura, i ja mislim da će on s vremenom transformirati način na koji vlada djeluje", rekao je Podesta, šef osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona, predsjednik je Centra za američki napredak, 'think-tanka' iz Washingtona.

Obamina tranzicijska ekipa, po njegovim riječima, agresivno nastoji okupiti jezgru gospodarskog tima i tima nacionalne sigurnosti, a "imenovanja će biti objavljena kada budu spremna".

Glasnogovornica tranzcijske ekipe Stephanie Cutter kazala je kako ove sedmice neće biti imenovanja članova vlade.

Dopredsjendica Obamine tranzicijske ekipe, Valerie Jarrett, najavila je kako bi nova vlada mogla biti raznorodne, dvostranačka. "Uvjerena sam da će Obamina administracija uključivati ljude iz svih perspektiva", ocijenila je Jarrett.

Obamimo prvo imenovanje, kongresnika Rahma Emanuela za šefa osoblja Bijele kuće, izazvalo je kritike republikanaca kao protuslovno poruci o dvostranačkoj suradnji.

Gostujući u nedjelju u emisiji "This Week" TV mreže ABC, Emanuel naglasio kako će pomoći da Obama kao predsjednik djeluje u dvostranačkom duhu, odbacujući kritike da će biti izrazito stranački predstojnik njegova ureda.

Ističući kako je Obama kroz karijeru, u Senatu i u kampanji, uvijek imao dvostranački pristup, Emanuel je kazao kako su "izazovi dovoljno veliki da, ljudi iz obiju stranaka, kao i neovisni, pridonesu s idejama kako bi se pomoglo odgovoriti na izazove zdravstva, energetike, poreznih reformi i obrazovanja".

Osim kritika, iz republikanskih redova dolaze i pohvale za izbor Emanuela. Tako je senator Lindsey Graham, nazvao Emanuela "mudrim izborom", ističući da je s njime pregovarao o predsjedničkim debatama.

Emanuela prati reputacija tvrdog, borbenog političara zaslužnog što su demokrati 2006. pobijedili na izborima za Kongres. Bio je savjetnik Bila Clintona u Bijeloj kući i tri mandata u Predstavničkom doku Kongresa, te poznaje mehanizme djelovanja i izvršne i zakonodavne vlasti.

U ponedjeljak u 14:30 sati, po istočnoameričkom vremenu EST (20:30 CET) novoizabrani i aktualni predsjednik SAD, Barack Obama i George W. Bush održat će svoj prvi sastanak od izbora u utorak.

Obamu i njegovu supruga Michelle, u Bijeloj kući primit će predsjednik Bush i supruga Laura.

Sadašnji i budući predsjednik, koji preuzima dužnost 20. januara 2009., održat će zaseban razgovor nakon kojeg se očekuje njihovo obraćanja novinarima, najavljuju američki mediji.

Sastanak se održava neuobičajeno brzo, u manje od sedmicu dana nakon izbora, a analitičari navode kako je to dijelom zbog činjenice što je SAD u ratu, kao i zbog prijenosa vlasti usred ekonomske krize. Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto nazvao je susret Bush-Obama "vrlo posebnim sastankom američke demokracije".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.