|

Budimpešta u blokadi uoči Bushove posjete

Budimpešta u blokadi uoči Bushove posjete
0
F
FENA
21.6.2006. u 18:08
0
komentara
0

dijeljenja
Budimpešta u blokadi uoči Bushove posjete Most Chain u Budimpešti
Američki predsjednik George W. Bush stiže večeras u zvaničnu posjetu Mađarskoj iz Beča, a Budimpešta je kao i austrijska prijestonica već danima pod svojevrsnom i do sada neviđenom blokadom.
Šef Bijele kuće je označen kao "posebno ugroženi državnik", pa se i u Mađarskoj na skali od jedan do pet primjenjuju mjere najvišega stepena sigurnosti. U zaštiti predsjednika Busha, pored američkih agenata, učestvovat će i oko 2.000 mađarskih policajaca.

Svi automobili duž trase kojom će se američki konvoj kretati već su uklonjeni, a u pojedinim trenucima bit će zatvoren saobraćaj čak i za pješake.

Visoki gost je prema prvobitnom planu trebalo da odsjedne u "Palači New York", ali će upravo iz sigurnosnih razloga prenoćiti u hotelu "Meridian", prenose agencije.

Tokom njegovoga jednodnevnog boravka u Mađarskoj nad Budimpeštom će gotovo sve vrijeme letjeti američki i helikopteri mađarskoga ratnog zrakoplovstva.

Prema riječima glasnogovornika mađarskog ministarstva vanjskih poslova Viktora Polgara, američki predsjednik će se u četvrtak najprije sresti s predsjednikom Republike Laszlom Solyjem u palači "Sandor", rezidenciji šefa države, a zatim će u parlamentu razgovarati s premijerom Ferencom Gyurcsanyjem, predsjednicom najvišeg zakonodavnog tijela Katalin Szili i liderima pet parlamentarnih partija.

Američki predsjednik će se domaćoj i svjetskoj javnosti obratiti govorom sa Citadele, renovirane srednjovjekovne tvrđave na brdu Gelert, koji će direktno prenositi televizija CNN.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.