Svijet
0

Budimpešta: Prosvjedi ispred parlamenta

FENA
Između 15.000 i 30.000 ljudi okupilo u subotu navečer ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti, što je najveći skup opozicione desnice u proteklih sedam dana koliko traži ostavku premijera Ferenca Gyurcsanyja.

Agencija AFP tvrdi da se radi o najmanje 15.000 ljudi, a Reuters procjenjuje da ih je dvostruko više.Riječ je o znatno većem broju prosvjednika nego u dosadašnjim okupljanjima ispred mađarskog parlamenta.

Gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky izjavio je prije toga da očekuje najveće okupljanje protiv socijalnoliberalne vlade Ferenca Gyurcsanyja nakon njegova priznanja o "lažima" u nedjelju navečer.

Gradonačelnik tog dvomilijunskog grada nije isključio mogućnost sukoba s navijačima nogometnog kluba iz Budimpešte Ferencvarosa koji su poznati po nasilničkom ponašanju.

Gradonačelnik je sugrađanima preporučio da se ne voze podzemnom željeznicom između 20.00 i 21.00 sat po srednjoeuropskome vremenu, nakon utakmice između Ferencvarosa i Tuzsera, drugoligaških klubova.

Nakon tri nemirne noći, od ponedjeljka do srijede, kada su ekstremni desničari i nasilnici izazivali nerede u kojima je ozlijeđeno 250 osoba, tokom dvije zadnje noći mir se vratio na ulice mađarske prijestolnice.