Svijet
0

Budimpešta: Najmasovniji protest i nova peticija

FENA
Na Košutovom trgu u Budimpešti jutros je ponovo mirno, poslije do sada najmasovnijih demonstracija otkako su, prošle nedjelje, počeli protesti protiv premijera Ferenca Đurčanja (Gyurcsany) i njegove "lažljive" vlade.

Tokom noći nije bilo nikakvih nereda, a policija je privela svega nekoliko mladića zbog vrijeđanja i grubog ponašanja.

Ni na mitingu u subotu uveče se nije dogodilo ništa spektakularno, a to što je bilo oko 30.000 prisutnih, trostruko više nego prethodnih večeri, objašnjava se dolaskom onih koji su htjeli da prisustvuju najavljenoj masovnoj manifestaciji glavne opozicione stranke, Saveza demokratske omladine (Fides) na Trgu heroja.

Pošto je ta manifestacija, u međuvremenu, iz bezbjednosnih razloga otkazana radoznalci su se zadovoljili paralelnim događajem, prenosi Tanjug.

Ponovo je, kao i ranijih večeri, pokrenuta nova inicijativa za izlazak iz političke krize, uz stalno insistiranje da aktuelna socijalisto-liberalna koalicija mora da podnese ostavku.

U međuvremenu se, poslije "Nacionalnog okruglog stola", "Mađarskog nacionalnog odbora" i "Mađarskog revolucionarnog komiteta", udružila grupa od 10 poznatih ličnosti, koja je, kako je rečeno, u "ime naroda" pripremila novu peticiju.

Pismo je adresirano na predsjednicu Parlamenta Katalin Sili (Szili), a u njemu se traži sazivanje ustavotvorne skupštine i formiranje privremene vlade.

Većina tih ličnosti je i govorila pred okupljenim demonstrantima, a pridružili su im se već prilično eksponirani lider nacionalističkog Omladinskog pokreta "64 županije" Laslo Torockai, kao i potpredsjednik Fidesa Pal Šmit, navodno u privatnom svojstvu.

Predsjednik Fidesa i raniji premijer Viktor Orban je, pak, odbio da dođe, uz obrazloženje da ne želi da se stekne utisak da ova stranka stoji iza svih protesta, koji su se dešavali minulih dana.

Mitingaši su pominjali i pokretanje akcija građanske neposlušnosti (neplaćanje poreza i doprinosa i drugo), kao i planove da u ponedjeljak demonstracije prošire na sve veće gradove u zemlji, a da u utorak seljaci blokiraju veći broj puteva. Iz udruženja poljoprivrednih proizvođača su kasnije to demantovali.

Za to vrijeme će okružni sud u Pešti raditi i danas po ubrzanom postupku. Do sada je pritvor određen za 130 izgrednika, dok se još traga za oko 500.