Analiza FDA
0

Brzi antigen testovi mogu biti manje precizni u otkrivanju omikron soja koronavirusa

V. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) saopćila je kako brzi kućni testovi na koronavirus imaju veću vjerovatnoću da pokažu lažno negativan rezultat ukoliko je osoba zaražena omikron sojem koronavirusa.

U saopćenju objavljenom u utorak, zvaničnici FDA su istakli kako sarađuju s Nacionalnim institutom za zdravlje (NIH) te da proučavaju učinak kućnih antigenskih testova na koronavirus na uzorcima pacijenata koji su zaraženi omikron varijantom koronavirusa.

"Rani podaci sugerišu da testovi na antigen otkrivaju omikron soj, ali mogu imati smanjenu osjetljivost. Upravo osjetljivost predstavlja mjeru koja pokazuje da li je test u stanju da otkrije pozitivan rezultat", saopćeno je iz FDA.

Ipak, iz FDA su saopćili kako će nastaviti odobravati upotrebu brzih covid testova, koji rade tako što otkrivaju površinske proteine koronavirusa, te su naglasili kako bi građani trebali nastaviti s upotrebom ove vrste testova u skladu s uputstvima.

"Neka uputstva savjetuju korisnicima da urade dva testa u određenom vremenskom razmaku kako bi se potvrdio negativan rezultat. Ako osoba bude negativna na brzom testu, ali se smatra da ima koronavirus zbog simptoma ili ranijeg kontakta, i dalje se preporučuje molekularni test 'zlatnog standarda' kao što je PCR", saopćeno je iz ove američke institucije.

Navedeno je kako PCR test otkriva genetski materijal virusa te da su ovakve vrste testova znatno preciznije i da mogu otkriti i male količine virusa.