"Prijateljski je to reći"
28

Brzezinski: Amerika neće slijediti Izrael kao blesava mazga

Klix.ba
Vodeći američki strateg i bivši savjetnik američkog predsjednika Jimmyja Cartera Zbigniew Brzezinski, kazao je kako Washington neće slijepo slijediti Tel Aviv ako Izrael odluči napsati Iran.

Brzezinski je naglasio kako ne bi savjetovao predsjednika Baracka Obamu da na svoja leđa preuzme vojnu akciju protiv Irana, ako Izrael započne rat. On je ovo kazao na konferenciji pod pokroviteljstvom Nacionalnog iransko-američkog vijeća i Udruženja za kontrolu naoružanja.

U slučaju da Izrael napadne Iran prije nego Iran pređe "američku crvenu liniju" Brzezinski samatra da tada nije obaveza "SAD-a slijediti Izrael kao blesava mazga".

"Ukoliko oni započnu rat, smatram da mi automatski ne trebamo biti uvučeni u njega. Također smatram da je obaveza i u skladu s prijateljskim odnosima reći 'vi nećete donositi nacionalne odluke umjesto nas'. Mislim da SAD imaju pravo na svoju nacionalnu politiku i mislim da bi se s tim složila većina Amerikanaca. Zbog toga je važno da se SAD odlučno postave u vezi s tim i da jasno kažu svoj stav", kazao je Brzezinski.

U posljednjih nekoliko mjeseci Obamina administracija je odbila sve izraelske pokušaje da uvuče SAD u vojnu operaciju protiv Irana.