Svijet
0

Bruxelles želi više policajaca na evropskim cestama

FENA
Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog nesposobnosti zemalja članica Evropske unije da smanje broj smrtonosnih nesreća na svojim cestama i zatražila da se rasporedi dovoljan broj policajca koji bi provodili neophodne kontrole.

"Svakog dana umre 86 osoba na cestama Evropske unije i to je neprihavtljivo", kazao je povjerenik za promet Siim Kallas na konferenciji za štampu u Bruxellesu.

Sudar između minibusa i kamiona u kojem je poginulo osam osoba, a 10 povrijeđeno u noći sa srijede na četvrtak na jugu Poljske podsjeća na ovu tužnu realnost", naglasio je.

Poljska je crna tačka Evropske unije što se tiče cestovne sigurnosti, sa 109 mrtvih na milion stanovnika u 2011. godini, a taj broj se povećao za 7 posto u odnosu na 2010, prema podacima koje je u četvrtak objavila Komisija.

Tri glavna uzroka smrtnosti su alkohol, nepoštivanje obaveze stavljanja sigurnosnog pojasa i nepoštivanje signalizacije", precizirao je Kallas.

"Zbog toga treba imati dovoljno policajaca da vrše kontrole i treba za to odrediti financijska sredstva", insistirao je.

Povjerenik je stavio akcent na broj žrtava u nesrećama koje su izazvali motoristi, jer su i one u porastu.

Preporučio je da se mladim osobama zabrani upravljanje velikim motorima odmah nakon dobivanja dozvole i da se uvedu tehničke kontrole za motore.