{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bruxelles zaprepašten ishodom referenduma u Francuskoj

N
30.5.2005. u 07:46
0
0
Bruxelles zaprepašten ishodom referenduma u Francuskoj
0
Bruxelles zaprepašten ishodom referenduma u Francuskoj
Francusko "ne" ustavu Evropske unije izazvalo je sinoć u Bruxellesu zaprepaštenje, jer gotovo niko nije očekivao da će ishod francuskog referenduma biti toliko uvjerljiv u korist onih koji su odbacili taj ključni dokument EU-a.
Među prvima se u Bruxellesu oglasio Martin Schultz, lider evropskih socijalista u Evropskom parlamentu, koji s 201 zastupnikom čine drugu po snazi zastupničku skupinu, istaknuvši da se usprkos francuskog "ne" bitka za ustav EU-a mora nastaviti.

Schultz je izjavio da francusko "ne" znači snažan udarac za Francusku i za EU, ali da ipak nije sve gotovo jer predstoji referendum o ustavu u Nizozemskoj 1. juna.

Eventualno "da" u Nizozemskoj ublažilo bi francusko "ne", ali se postavlja pitanje u kolikoj mjeri, jer je Francuska jedna od vodećih zemalja u EU, što Nizozemska ipak nije, mada je jedna od šest osnivača Unije.

Sada se očekuju reagiranja Evropske komisije i drugih institucija u Evropskoj uniji, ali čini se da u ovom trenutku EU nema pravi odgovor niti precizan plan što činiti, imajući u vidu da je s današnjim francuskim odbijanjem ustav Unije propao, a to znači i da je zaustavljen proces evropske integracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: