Svijet
0

Bruxelles se nada da će doći do dijaloga s Kubom

FENA
Dan nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kube i Španije Evropska komisija je u srijedu izrazila želju da se takav dijalog uspostavi s Evropskom unijom.

"Činjenica da je jedna naša članica postigla takav sporazum može biti pozitivna ako kubanske vlasti takav pristup primijene i na Evropsku uniju", izjavio je Amadeu Altafaj, glasnogovornik povjerenika EU-a za razvoj Luisa Michela, javio je AFP.

"Uvijek smo bili za dijalog sa svim kubanskim predstavnicima, od civilnog drušva do kubanske vlasti, jer je to najbolji način da se prenese poruka o zajedničkom stavu EU-a koji se nije promijenio od 1996.", kazao je on.

Cilj Unije u odnosima s Kubom je "da se podstakne proces mirne tranzicije prema pluralističkoj demokratiji i poštivanju ljudskih prava i sloboda".

Politički dijalog je utoliko važniji, kazao je Altafaj, što "sankcije uvedene Kubi nisu dale značajne rezultate, posebno u oblasti ljudskih prava".

Evropska unija je 2003. godine uvela sankcije Kubi nakon vala represija protiv kubanskih disidenata.

Na inicijativu Madrida sankcije su prekinute 2005. godine, a 27 članica EU-a treba u junu da odluče hoće li ih produžiti ili ukinuti. Kuba zahtijeva da ih se konačno ukine kako bi prihvatila da razgovara s EU-om o ljudskim pravima.

Kuba i Španija su u utorak potpisale sporazum koji je predvidio "mehanizam" političkih konsultacija uključujući i "dijalog o ljudskim pravima".