Plinska kriza
0

Bruxelles prijeti Kijevu i Moskvi sudom

FENA
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso zaprijetio je u srijedu Rusiji i Ukrajini da će ih evropske gasne kompanije tužiti sudu ako isporuke plina Evropskoj uniji ne budu "hitno" obnovljene.

"Želim poslati jasnu poruku Moskvi i Kijevu", kazo je Barroso u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, javlja AFP.

"Ne bude li se poštovao sporazum s EU-om, Evropska komisija će savjetovati evropskim kompanijama da se obrate sudu i pozvati države članice da povedu akciju kako bi našle alternativne načine snabdijevanja i prijenosa energije", kazao je Barroso dok su europoslanici aplaudirali.

"Dakle, uskoro ćemo vidjeti da li se radi o tehničkom problemu ili nema političke volje da se poštuje sporazum", kazao je on, ocijenivši da u tom slučaju, Rusija i Ukrajina "neće više biti smatrane pouzdanim partnerima za snabdijevanje energijom".

"Rusija i Ukrajina pokazuju da su nesposobne poštovati svoje obaveze prema nekim državama članicama. Činjenica je da su Gazprom i Naftogaz nesposobni da ispune svoje obaveze prema evropskim potrošačima", dodao je Barroso i situaciju okarakterizirao kao "neprihvatljivu i nevjerovatnu".