Svijet
0

Bruxelles pozvao evropske aerodrome da se bolje pripreme

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska komisija, ocijenivši "neprihvatljivim" haos u zračnom prometu izazvan snijegom, jasno je prebacila u utorak odgovornost na aerodrome upozorene da se ubuduće bolje pripreme ili će ona to morati zakonski urediti.

Povjerenik za promet Siim Kallas je izjavio da će "narednih dana" sazvati predstavnike evropskih aerodroma i od njih zatražiti "objašnjenja", prenio je AFP.

Haos koji vlada na mnogim evropskim aerodromima zbog lošeg vremena "neprihvatljiv je i ne bi trebalo da se ponovi", ocijenio je on i dodao da je "krajnje zabrinut nivoom poremećaja u prometu koje je izazvao snijeg u Evropi.

Avioni prikovani za sniežne piste, putnici koji provode noći u prepunim aerodromskim prostorijama, vozovi koji kasne, sve su to posljedice neuobičajenih snježnih padavina koje su unijele zbrku u evropski promet.

Hiljade putnika su bile prisiljene da provedu noć na aerodromima spavajući čak i na tlu, kao u Londonu, ili na poljskim krevetima, kao u Frankfurtu ili aerodromu Roissy blizu Pariza, dok je evropsko nebo bilo dezorganizirano otkazivanjem letova.

"Posljednji dani su otkrili da problemi koji se odnose na infrastrukturu što je na raspolaganju zračnim kompanijama, a to su aerodromi i usluge na zemlji, predstavljaju lošu kariku u lancu", ocijenio je Kallas.

Aerodromi se moraju "ozbiljno prpremiti za ovaj tip meteoroloških uvjeta", smatra Kallas.

Ako se to ne dogodi, Komisija je spremna da prezentira zakonske mjere "o zahtjevima za minimalnu uslugu na aerodromima".

To bi moglo biti uključeno "prije idućeg ljeta" u paket mjera o zračnom transportu", precizirao je on.