Svijet
0

Bruxelles poziva Tursku da ubrza reforme za prijem u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska treba da pojača civilnu kontrolu nad vojskom, da proširi slobode govora i da normalizira odnose sa Republikom Kipar ako želi dalje približavanje Evropskoj uniji, izjavio je danas slovenski državni sekretar za evropske poslove Janez Lenarčič.

Govoreći u ime Vijeća zemalja članica EU, Lenarčić je izrazio zabrinutost zbog inicijative da se zabrani vladajuća turska stranka Partija pravde i razvoja (AKP).

"Pratit ćemo razvoj sa velikom pažnjom. Nadamo se da će ishod biti u saglasnosti sa demokratskim standardima i vladavinom zakona", rekao je slovenski diplomat u Evropskom parlamentu.

Nedavna odluka da se ublaži član 301 krivičnog zakona kojim je predviđena kazna u slučaju uvrede turskog nacionalnog identiteta predstavlja konstruktivan pomak u pravom smjeru, ali je neophodna njegova primjena radi garantiranja slobode govora, rekao je Lenarčič.

On je ocijenio da turska vojska i dalje ima značajan politički utjecaj i da je "potrebno pojačati civilnu demokratsku kontrolu" nad njom.

Slovenski diplomat je rekao da je Ankara ostvarila napredak u nekim oblastima i da se Bruxelles nada da će u junu početi pregovori o još nekim poglavljima neophodnim za ulazak Turske u EU.