|

Bruxelles: Polemika Mesić-Đelić oko BiH i Kosova

Bruxelles: Polemika Mesić-Đelić oko BiH i Kosova
0
F
FENA
4.12.2007. u 15:19
0
komentara
0

dijeljenja
Bruxelles: Polemika Mesić-Đelić oko BiH i Kosova Foto: Reuters
Raspravu na konferenciji o budućnosti zapadnog Balkana, koja se u utorak održava u Bruxellesu, obilježila je polemika između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i potpredsjednika srbijanske vlade Božidara Đelića oko BiH i Kosova.
Mesić je u svom uvodnom govoru rekao da Hrvatska "ustraje na tome da entiteti u BiH nisu države, niti se smiju ponašati kao države".

Na konferenciji pod nazivom "Balkanska raskršća – predstojeći izazovi" koju je organizirala zaklada Konrad Adenuer, organizacija Prijatelji Evrope, Institut za demokratiju Constatinos Karamanlis i Gallup Europe, sudjeluju predstavnici zemalja regije, dužnosnici Evropske unije i glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte.

"Posebni odnosi između entiteta i susjednih država, iako dopušteni Daytonom, nisu u funkciji jačanja BiH kao države. I Republika Hrvatska je od takvih odnosa odustala", rekao je Mesić, ističući da je Hrvatska "nakon demokratskih promjena poslala nedvosmislenu poruku Hrvatima u BiH da svoju sreću trebaju tražiti unutar granica svoje domovine".

Đelić je u svom govoru uzvratio da Beograd ne "govori bosanskim Srbima što da rade, ali da zato bh. Hrvati glasaju za Hrvatski sabor i za predsjednika, što nije slučaj sa Srbima".

Tokom rasprave Mesić je odgovorio da je hrvatski izborni zakon donesen davno, "u vrijeme kada se razbijala BiH".

"Samo naivci mogu misliti da je stvaranje Republike Srpske i Herceg-Bosne bilo u funkciji utvrđivanja BiH. Bosanskohercegovački Hrvati su i hrvatski građani i dok postoji taj izborni zakon, on se mora primjenjivati, premda ja nisam sretan zbog toga", rekao je Mesić.

U raspravi o Kosovu, Mesić je rekao da bi podjela te pokrajine bila opasna i da podjele nisu rješenje, jer bi u slučaju da Srbi na sjeveru Kosova proglase neovisnost, onda bi i Albanci na jugu Srbije učinili to isto, a "to bi onda značilo rat. "Nikakva podjela Kosova ne dolazi u obzir", rekao je Mesić.

Đelić mu je dobacio da li to vrijedi i za Srbiju, istaknuvši da je Kosovo njezin sastavni dio i da nema pravo na samoodređenje kao što su ga imale bivše jugoslavenske republike.

"Vi ste mlađi od mene pa ću vas poučiti, Kosovo je bilo konstitutivni dio jugoslavenske federacije", uzvratio je Mesić Đeliću, prenijela je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.