Svijet
0

Bruxelles nije kaznio Bugarsku i Rumuniju

FENA
Evropska komisija je u srijedu zatražila od Bugarske i Rumunije da ulože više napora u borbu protiv korupcije, ali je odlučila da za sada ne izriče sankcije dvjema novim članicama Evropske unije.

"Bugarska i Rumunija su napredovale, ali još puno toga ostaje da se uradi kako bi bila provedena reforma sudstva i savladana korupcija", saopćila je komisija u ocjenjivačkom izvještaju o ovim dvjema zemljama.

Iako su 1. januara ušle u EU, Bugarska i Rumunija su pod striktnom kontrolom u više oblasti u kojima ima propusta; u sudskom sistemu, upravljanju evropskim fondovima, u prehrambenoj sigurnosti i zračnoj sigurnosti.

Komisija ima rok od tri godine nakon ulaska novih država u EU da eventualno odluči o izricanju zaštitinih mjera.

Komisija "za sada nije predložila korištenje zaštitinih mjera jer je postignut dovoljan napredak koji sugerira da bi bugarska i rumunska vlada mogle postići tražene kriterije".

"Želimo pomoći dvjema vladama, a ne biti profesori koji daju dobre i loše ocjene", kazao je povjerenik za sudstvo Franco Frattini i dodao kako vjeruje da će Sofija i Bukurešt" poštovati kriterije utvrđene za period do 2008. godine".