{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bruxelles nije kaznio Bugarsku i Rumuniju

F
27.6.2007. u 14:30
0
0
Bruxelles nije kaznio Bugarsku i Rumuniju
0
Bruxelles nije kaznio Bugarsku i Rumuniju
Evropska komisija je u srijedu zatražila od Bugarske i Rumunije da ulože više napora u borbu protiv korupcije, ali je odlučila da za sada ne izriče sankcije dvjema novim članicama Evropske unije.
"Bugarska i Rumunija su napredovale, ali još puno toga ostaje da se uradi kako bi bila provedena reforma sudstva i savladana korupcija", saopćila je komisija u ocjenjivačkom izvještaju o ovim dvjema zemljama.

Iako su 1. januara ušle u EU, Bugarska i Rumunija su pod striktnom kontrolom u više oblasti u kojima ima propusta; u sudskom sistemu, upravljanju evropskim fondovima, u prehrambenoj sigurnosti i zračnoj sigurnosti.

Komisija ima rok od tri godine nakon ulaska novih država u EU da eventualno odluči o izricanju zaštitinih mjera.

Komisija "za sada nije predložila korištenje zaštitinih mjera jer je postignut dovoljan napredak koji sugerira da bi bugarska i rumunska vlada mogle postići tražene kriterije".

"Želimo pomoći dvjema vladama, a ne biti profesori koji daju dobre i loše ocjene", kazao je povjerenik za sudstvo Franco Frattini i dodao kako vjeruje da će Sofija i Bukurešt" poštovati kriterije utvrđene za period do 2008. godine".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: