Svijet
0

Bruxelles kritizira sporost reformi u Turskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turska je pouzdan međunarodni partner i ključna energetska tranzitna ruta, ali mora uložiti veće napore u političke reforme i zaštitu ljudskih prava želi li ući u Evropsku uniju, objavila je u srijedu Evropska komisija.

"Geostrateški položaj Turske osigurava joj ključnu ulogu u energetskoj sigurnosti EU-a, osobito diverzificiranju energetskih izvora. Tješnja energetska suradnja između EU-a i Turske... je ključna", navodi EK u godišnjem Izvještaju o napretku Turske, prenose svjetske agencije.

Komisija poziva međutim vlasti u Ankari da daju "novi zamah reformama kako bi se osnažila demokracija i ljudska prava, modernizirala i razvila zemlja i približila Evropskoj uniji."

"Očekujem od Turske da unese novu energiju u reformske napore. Ritam pregovora nastavit će pratiti ritam reformi u Turskoj", rekao je evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Turska je kandidat za članstvo od 1999., a pregovore o pristupanju počela je 2005., zajedno s Hrvatskom, no do sada je ostvarila tek ograničeni napredak, na što je velik utjecaj imala borba za vlast između vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP) i turske sekularističke elite ovoga ljeta.

"Ovu su godinu obilježile velike političke napetosti u unutarnjoj politici. Slučajevi na Ustavnom sudu upućuju na potrebu hitne revizije zakona o političkim strankama i širu reformu Ustava", rekao je Rehn.

Rehn je odbio odrediti datum za završetak pregovora s Turskom, istaknuvši da će to ovisiti o ritmu reformi.

"Ključ za napredak nije da političari traže datum. Potrebno je sjesti i postići dogovor o reformama u vladi i parlamentu i potaknuti državnu upravu da ih ozbiljno provede", rekao je.

Komisija upozorava i na nedovoljnu borbu protiv organiziranog kriminala, što smatra "ozbiljnim razlogom za zabrinutost."

Bruxelles je nezadovoljan također zbog turskog veta na primanje Kipra, članice EU-a, u međunarodne organizacije, kao i ometanja suradnje NATO-a i EU-a zbog kiparskog pitanja.

„Očekujemo da Turska pridonese povoljnom ozračju za sveobuhvatno rješenje pitanja ujedinjenja Kipra. 2009. bi trebala biti odlučujuća godina", rekao je Rehn.

Komisija hvali ipak suradnju Turske u vanjskopolitičkim pitanjima poput Iraka, Irana i rusko-gruzijskog sukoba ovoga ljeta.

Što se tiče ekonomskih kriterija, Turska je prvi put dobila status funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva, što je ključan korak za eventualno članstvo u EU, prenijela je Hina.

Turska je u pregovorima s EU do sada otvorila tek osam poglavlja, a samo jedno privremeno zatvorila (Znanost i istraživanje). Osam poglavlja zamrznuto je od decembra 2006. jer Ankara ne želi otvoriti svoje morske i zračne luke za brodove i avione s Kipra, koji ne priznaje.