Svijet
1

Bruxelles: Komesar Oettinger uzburkao EU

Anadolija
Komesar Evropske unije za energetiku Gunther Oettinger je izjavio da je njegova izjava u kojoj je kazao da će Njemačka i Francuska moliti Tursku da pristupi EU-u odraz njegovog ličnog stava i mišljenja o ulozi i potencijalima Republike Turske.

"Kladim se da će njemački kancelar i njegov kolega iz Francuske za deset godina otići u Ankaru i na koljenima militi Tursku: 'Prijatelji, pridružite nam se'", izjava je Oettingera koju je izrekao na sastanku fondacije Konrad Adenauer u Briselu, a koja je izazvala brojne reakcije u evropskoj javnosti.

Evropski parlamentarci su uputili niz pisanih upita na adresu Oettingera u kojem od njega traže pojašnjenje o razlozima i značenju te poruke, kao i to da li se radi o stavu Evropske komisije uopće.

Oettinger je poslao zajednički odgovor svim parlamentarcima u kojem je istakao da je riječ o njegovom ličnom stavu o generalnoj ulozi i potencijalima Turske.

Podsjetivši da se zvanični stavovi Evropske komisije usvajaju odobrenjem svih članica, Oettinger je kazao da je u svojoj strategiji proširenja poslanoj svim članicama Komisija Tursku okarakterizirala kao "ključnu zemlju za EU koja ima dinamičnu ekonomiju, strateški položaj i važnu regionalnu ulogu".