Svijet
0

Bruxelles insistira na evropskom sistemu upozoravanja

FENA
Bruxelles je u ponedjeljak izrazio žaljenje što se evropske vlade nisu dovoljno angažirale u borbi protiv nestajanja djece i izrazio želju da bude uspostavljen evropski sistem upozoravanja.

"Namjeravam govoriti o ovom problemu sljedeće sedmice na skupu ministara unutarnjih poslova i ministara pravosuđa EU-a" u Luxembourgu, izjavio je povjerenik za pitanja pravosuđa i sigurnosti Jacques Barrot na konferenciji za štampu u Bruxellesu, održanoj sa zvaničnicima udruženja "Missing Children Europe".

"Insistirat ću na tome da se uspostavi evropski telefonski broj za prijavljivanje nestanka djece i za uspostavljanje mreže za upozoravanje, kao što su one u Francuskoj i Grčkoj", dodao je on.

"Taj evropski telefonski broj postoji i on je 116.000. Ali, godinu dana nakon što je odlučeno da se odredi broj samo šest zemalja ga je usvojilo, a funkcionira samo u dvije zemlje - Mađarskoj i Grčkoj", sa žaljenjem je kazao Francis Jacob, zvaničnik udruženja "Missing Children Europe".

Zvaničnici udruženja su izrazili žaljenje što nijedna od 27 članica EU-a nije ratificirala Konvenciju Vijeća Evrope protiv seksualnog zloupotrebljavanja djece, kako bi se omogućila njena primjena.