Svijet
0

Bruxelles: Bez pomaka u pregovorima o statusu Kosova

FENA
Izaslanstva Srbije i Kosova završila su u nedjelju u Bruxellesu drugi izravni krug pregovora pod pokroviteljstvom međunarodne trojke bez pomaka u rješavanju konačnog kosovskog statusa.

U priopćenju koje je nakon sastanka objavila međunarodna trojka kaže se da je srbijansko izaslanstvo iznijelo svoj prijedlog autonomije Kosova unutar granica Srbije, a da je izaslanstvo kosovskih Albanaca predstavilo svoj prijedlog za uspostavu prijateljskih odnosa i suradnju dviju neovisnih država te punu provedbu manjinskih prava. Također se navodi da će se novi sastanak održati 22. listopada u Beču.

Međunarodnu trojku čine Europska unija, Sjedinjene Države i Rusija. EU predstavlja njemački diplomat Wolfgang Ischinger, Sjedinjene Države Frank Wiesner, a Rusiju Aleksander Bozan-Harčenko.

Prema priopćenju međunarodne trojke, obje strane su se obvezale da će se "suzdržati od bilo kakvih provokativnih koraka ili izjava koji bi ugroziti sigurnost i stabilnost regije ili proces koji vodi trojka".

Nakon izravnog sastanka dvaju izaslanstava, koji su umjesto dva, trajali četiri sata, međunarodna trojka se sastala zasebno sa predstavnicima Srbije, a nakon toga uslijedit će sastanak s predstavnicima Kosova.

Dvije su strane prvi put održale izravne pregovore krajem rujna u New Yorku, na kojima su obje ostale na svojim pozicijama - Priština želi neovisnost, čemu se Beograd protivi. Proces započet pod pokroviteljstvom međunarodne trojke trebao bi završiti 10. prosinca, kada će trojica diplomata podnijeti izviješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

Rusija je u Vijeću sigurnosti blokirala donošenje rezolucije koja bi otvorila put priznanju međunarodno nadzirane neovisnosti Kosova na temelju plana UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija. Nakon toga pokrenut je proces pod pokroviteljstvom međunarodne trojke, koji, prema općoj ocjeni, nema velikih izgleda za uspjeh.

Kosovski Albanci najavljuju da će nakon 10. prosinca, ne bude li dogovora sa Srbijom, jednostrano proglasiti neovisnost, koju bi brzo priznale Sjedinjene Države, ali bi se Europska unija našla u problemima, budući da ne postoji suglasnost svih članica po tom pitanju.