Kanada
0

VIDEO / Brutalno hapšenje Irnesa Zeljkovića

Sarajevo-x.com
Video snimak hapšenja i brutalnog premlaćivanja Irnesa Zeljkovića iz Glamoča udarna je tema kanadskih medija. Naime, incident se dogodio na Univerzitetu u Ontariou, a na snimku se jasno vidi kako policijski dužnosnici premlaćuju Zeljkovića tražeći od njega da se ne opire, iako se Zeljković uopšte i ne miče.

"Prestani se opirati, uhapšen si", govorili su policajci dok su pendrecima, rukama i nogama udarali Zeljkovića koji je nepomično ležao na podu.

Naime, Zeljković je uhapšen pod sumnjom da predstavlja sigurnosnu prijetnju, a iako se on prilikom hapšenja, po izjavi svjedoka, nije opirao na njega je nasrnulo nekoliko policajaca koji su ga najprije oborili na zemlju, a zatim udarali nogama i pendrecima govoreći mu da se prestane opirati.

Iako je Zeljković nepomično ležao na podu dok su ga policajci premlaćivali u pomoć pri hapšenju dotrčali su i službenici koji rade na osiguranju škole, koji su 'pomogli' policajcima u brutalnom premlaćivanju Irnesa.

Studenti koji su se u to vrijeme zatekli na hodniku bili su zaprepašteni ovim činom kanadskih oficira, te su načinili i video snimak koji je šokirao kanadsku javnost nakon što se pojavio na YouTubeu.

"Zeljković se nije opirao prilikom hapšenja. Nije ništa govorio. Nije pokušao nikoga udariti. Bio je posve zbunjen", kazao je jedan od očevidaca.

Naime sve je počelo kada je jedan od studenata dojavio kako ga unutar zgrade Fakulteta prirodnih nauka neki muškarac neprestano prati.

Nešto kasnije, službenici zaposleni na osiguranju fakulteta primili su poziv u kojem se navodi kako sumnjiva, dezorjentisana osoba pokušava ući u fakultetske urede. Navodno, Zeljković se kasnije zabarikadirao na sedmom spratu, a kada je došla policija on je, prema izjavi koju su dali nadležni s Univerziteta, nasrnuo na policajce.

Svjedoci nemilog događaja, pak, su istakli da nisu vidjeli ni u jednom trenutku kako Irnes napada policajce, niti im se opire.

Zeljković je poslije incidenta izmješten u bolnicu na pregled, nakon toga je bio u pritvoru, da bi sada bio pušten uz kauciju i čeka suđenje.

Zeljković se tereti za napad na policajca, opiranje prilikom hapšenja, te činjenje štete manje od 5 hiljada dolara.