Rigorozne odredbe
177

Bruneji uvode smrtnu kaznu kamenovanjem za LGBT osobe i preljubnike

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novi zakon koji stupa na snagu u Brunejima naredne sedmice će kazniti pripadnike LGBT populacije i preljubnike smrtnom kaznom i to kamenovanjem, prenosi CNN.

Počevši od 3. aprila, svi pojedinci proglašeni krivim za prethodno navedena "krivična djela" bit će kamenovani do smrti, stoji u novom krivičnom zakonu.

Proces uvođenja novih strogih zakona u Brunejima započeo je 2014. godine i postepeno su uvođene pojedine stavke. Najnovija faza implementacije, koja uključuje i brutalne nove odredbe, tiho je najavljena na internet stranici glavnog tužioca Bruneja 29. decembra 2018. godine, a početak njenog praktičnog provođenja počinje uskoro.

Grupe za ljudska prava su brzo izrazile zabrinutost u vezi s novim krivičnim zakonom koji također naređuje amputaciju ruke kao kaznu za krađu.

"Bruneji moraju odmah zaustaviti svoje planove za provođenje ovih odredbi i revidirati svoj krivični zakonik u skladu sa svojim obavezama vezanim za ljudska prava. Međunarodna zajednica mora hitno osuditi potez Bruneja", stoji su saopćenju Amnesty Internationala.