|

Bruneji: Sultan zabranio javnu proslavu Božića, kazna 18.000 eura ili pet godina zatvora

Bruneji: Sultan zabranio javnu proslavu Božića, kazna 18.000 eura ili pet godina zatvora
508
Klix.ba
22.12.2015. u 21:12
205
komentara
508

dijeljenja
Bruneji: Sultan zabranio javnu proslavu Božića, kazna 18.000 eura ili pet godina zatvora Hassanal Bolkiah (Foto: EPA)
Ukoliko se nađete na Brunejima tokom Božića nećete ga smjeti javno slaviti bez bojazni da biste mogli završiti u zatvoru i do pet godina.
Bruneji su proglasili zabranu javne proslave Božića još 2014. godine, a domicilni kršćani to mogu uraditi samo u svome domu i uz blagovremenu najavu.

Vjerski lideri na Brunejima promovisali su zabranu koju je uveo sultan države, a koja dolazi iz svjetonazora određenih grana i interpretacija islama.

Službenici Ministarstva za vjerska pitanja obilaze radnje i javne objekte kako bi bili sigurni kako niko od vlasnika ne ukrašava jelke i izloge i ne postavlja lutke Djeda Mraza.

Sultan Hassanal Bolkiah, koji Brunejima vlada skoro 50 godina, uveo je zabranu u decembru 2014. godine. Slavljenici će biti kažnjeni novčanom kaznom od 18.000 eura ili zatvorom od pet godina, dok neki slučajevi kršenja zakona mogu implicirati i novčanu i zatvorsku kaznu.

S druge strane, zakon je naišao na otpor putem društvenih mreža, a najodvažniji su obećali postaviti fotografije proslave Božića u državama poput Saudijske Arabije, Irana i Bruneja u kojima muslimani čine oko 65 posto stanovništva.
Prijavi grešku


Komentari (205)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...