The Independent
0

Brownu bi odgovaralo da sarađuje s Obamom

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Nenajavljena subotnja posjeta britanskog premijera Gordona Browna Iraku privukla je u nedjelju pažnju londonskih listova.

The Observer najavljuje premijerov plan o povlačenju britanskih vojnika već početkom iduće godine, dok The Independent predočava mogućnost transatlantske promjene u politici prema Iraku i Afganistanu.

Obrisi nove strategije postali su jasni u subotu kada je britanski premijer Brown posjetio Basru, a američki predsjednički kandidat Barack Obama - Afganistan, piše Independent on Sunday.

Obama je jasno izrekao ono što britanski vojni i politički establišment samo misli - da bi u borbi protiv islamskog ekstremizma prioritet trebalo da ima Afganistan, a ne Irak.

Nakon godine nelagodnog partnerstva s velikim saveznikom Tonyja Blaira – Georgeom W. Bushom - Gordonu Brownu bi, kako izgleda, veoma odgovaralo da sarađuje s novim predsjednikom koji bi dijelio njegovu viziju, kao što je to slučaj s demokratskim kandidatom Obamom.

Time bi bila okončana politika obojena partnerstvom Bush - Blair, ali bi Britanija i dalje zadražala bliske odnose s Amerikom preko novog partnersta Obama - Brown, konstatira Independent. Ostaje još samo da Obama pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru.