Independent on Sunday
0

Brownovo samopouzdanje i odlučnost u obuzdavanju krize

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više britanskih listova se u nedjelju, uglavnom pozitivno, osvrće na način na koji se premijer Gordon Brown bori s finansijskom krizom.

Independent on Sunday prenosi da Brownovo samopouzdanje i odlučnost u poduzimanju mjera da se obuzda kreditna kriza nailaze na pozitivni odjek među biračima; iako se mnogi ne slažu s idejom novčane pomoći bankama, većina ipak podržava premijera u toj akciji i ne vjeruje da bi se opozicijski čelnik David Cameron bolje nosio sa sadašnjom krizom.

Nakon višemjesečnih internih borbi i intriga u britanskim političkim krugovima, došlo je do "povratka stvarne politike", ocjenjuje Independent u svome uredničkom komentaru - finansijska kriza je prisilila političare na sučeljavanje sa suštinskim ekonomskim i političkim problemima današnjice.

I Sunday Times konstatira da je sreća okrenula leđa Davidu Cameronu, čije se vodstvo u anketama popularnosti značajno smanjilo, i koji u sadašnjoj krizi ne uspijeva naći odgovarajuću političku platformu.

Sunday Telegraph prenosi da je čelnik konzervativaca zatražio od jedne marketinške agencije da mu pomogne pridobiti naklonosti mlađih majki srednje klase, dijela društva čiji će glas, kako se vjeruje, imati ključni uticaj na ishod budućih izbora.

Stručnjaci te agencije će pokušati izraditi taktiku "feminizacije" tradicionalno muškog brenda Konzervativne stranke uz pomoć naučnih saznanja o funkcioniranju mozga, antropologije i marketinških istraživanja.

Glavna ideja je da dok muškarci politiku vide kao borbenu arenu i poligon za izražavanje takmičarskog duha, žene više interesiraju altruistični ciljevi i politika u oblasti obrazovanja, zdravstva i zaštite prirodne sredine.

Cameronovi novi savjetnici čak planiraju zamijeniti tradicionalni "falički" simbol torijevaca - baklju, drvetom hrasta kao novim, manje agresivnim simbolom.