{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brown želi razviti dobre odnose s Obamom

F
11.11.2008. u 14:39
0
0
Brown želi razviti dobre odnose s Obamom
0
Brown želi razviti dobre odnose s Obamom
Foto: Reuters
Slike i tekstovi posvećeni susretu budućeg i aktuelnog američkog predsjednika Baracka Obame i Georgea Busha, kao i razni aspekti promjene vlasti u Washingtonu ispunjavaju stranice gotovo svih britanskih listova.
Premijer Gordon Brown ne krije da želi da razvije dobre odnose s Barakom Obamom i nada se da će se nastaviti tradicionalne čvrste veze između Downing Streeta i Bijele kuće, piše Financial Times.

Istina je, nastavlja list, da će Gordon Brown imati izvjesnu prednost nad ostalim evropskim liderima, ukoliko krenu da se takmiče za simpatije Obame.

Ipak, daljnji razvoj britansko-američkih odnosa mogao bi da naiđe i na određene prepreke. Novoizabrani američki predsjednik bi mogao da izvrši pritisak na Britaniju da pojača svoje vojno prisustvo u Avganistanu, dok Britanija i druge zemlje Evropske unije stavljaju naglasak na obnovu zemlje i uspostavljanje efikasne vlade, a ne na vojnu pobjedu.

Rastući američki protekcionizam bi također mogao da stvori probleme, kao i razlike u politici prema Iranu. Velika Britanija i druge sile insistiraju da Iran mora da prestane s obogaćivanjem urana prije nego što formalni pregovori o njegovom nuklearnom programu mogu da počnu.

Obama je izjavio da je spreman da se sastane s iranskim liderima bez ikakvih preduvjeta.

Zbog kombinacije ovih faktora gotovo je nemoguće predvidjeti kako će se odnosi razvijati narednih dvanaest mjeseci, zaključuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: