Svijet
0

Brown želi popraviti štetu nanesenu povjerenju u britansku politiku

FENA
Gordon Brown
Gordon Brown
Dva dana po izlasku iz Downing Streeta Tonyja Blaira gotovo da nema u londonskoj štampi, osim u kontekstu želje novog premijera Gordona Browna da širokom rekonstrukcijom vlade "raskrsti s prošlošću".

Naslovnice svih vodećih britanskih dnevnika posvećene su jučerašnjoj "najširoj rekonstrukciji vlade u modernoj eri" kojom novi premijer, opet po općoj ocjeni, "želi popraviti štetu nanesenu povjerenju u politiku tokom desetogodišnje vladavine Tonyja Blaira", piše inače opozicijskim konzervativcima skloni Daily Telegraph.

Slična je ocjena laburistima bliskoga The Guardiana, koji piše da je Brown već za danas zakazao specijalni sastanak novog kabineta s jednom jedinom temom - obnova povjerenja javnosti u politiku.

The Times tvrdi da su prijedlozi u opticaju - veća ovlaštenja parlamenta prilikom donošenja odluka kao što su slanje vojnika i striktnija pravila ponašanja ministara.

Pažnju naravno privlači i sastav kabineta u kojem je ministarstvo unutarnjih poslova prvi put u historiji britanske demokratije povjereno jednoj ženi - Jacqui Smith.

Tu su i dvojica braće - Ed i David Miliband kome je dat portfelj vanjskih poslova.

Kao i ostali listovi, The Independent izvještava da se Brown želi distancirati od Blairove politike prema Iraku te da je u tome svjetlu izbor 41-godišnjeg Davida Milibanda za šefa diplomatije možda i njegov "najimpresivniji potez".

"Miliband je privatno bio protiv rata u Iraku a prošlog ljeta je, kao Blairov ministar za zaštitu okoliša, na sastancima vlade otvoreno govorio protiv naivne podrške izraelskim napadima na Liban", piše ovaj list.

Financial Times dodaje da je Miliband duboko posvećen i borbi protiv globalnog otopljavanja te da je "instinktivno proevropski nastrojen".

"To, uz Milibandovu izjavu da želi strpljivo voditi vanjsku politiku, održava sklonost novog premijera multilateralizmu i njegovu želju da se koncentrira na domaće prioritete, a ne na avanture u inozemstvu" konstatira Financial Times.