Svijet
0

Brown zatražio od Izraela da okonča izolaciju Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown u nedjelju je zatražio od Izraela da dopusti humanitarnim radnicima da djeluju slobodno u Gazi i da ponovo otvori granične prIJelaze u priobalnom pojasu nakon objave jednostranog prekida vatre.

Brown je izjavio da će Britanija dati 30 miliona funti za hitnu humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze. Britanska mornarica također će patrolirati Crvenim morem i Adenskim zalivom kako bi spriječila krijumčarenje oručja za palestinsku grupu Hamas, javio je Reuters.

"Previše civila, među kojima stotine djece, ubijeno je tokom vojne ofanzive", izjavio je Brown novinarima na putu ka samitu o krizi u Pojasu Gaze u egipatskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikhu.

"Naš prvi prioritet, humanitarni imperativ, jeste da pružimo hranu i medicinski tretman onima kojima su tako hitno potrebni", izjavio je brirtanski premijer.

"Izrael mora dopustiti pristup humanitarnim radnicima i humanitrarnoj pomoći. Moramo također okončati ekonomsku izolaciju Gaze ponovnim otvaranjem prijelaza koji je povezuju s vanjskim svijetom", dodao je.

Britanija bi pomogla u naporima na transportu povrijeđenih civila u bolnice na Zapadnoj obali i na čišćenju neeksplodiranih bombi i granata nakon trosedmične izraelske ofanzive u kojoj je ubijeno više od 1.200 Palestinaca.

Brown je izjavio da će Britanija, Francuska i Njemačka zajedno raditi na sprečavanju dostavljanja oružja Hamasu, koji kontrolira Pojas i izvodi redovne raketne napade na Izrael.

"U okviru toga Britanija će koristiti svoje pomorske resurse na Crvenom moru i u Adenskom zalivu. Pomoći ćemo u obuci palestinskih i egipatskih snaga sigurnosti te podržati povratak graničnih posmatrača EU-a", kazao je.

Brown je izjavio da je novoizabrani američki predsjednik Barack Obama također iznio želju za trajno rješenje u regiji. Izrael je proglasio primirje u nedjelju, dva dana prije nego što Obama preuzme dužnost.