The Observer
0

Brown zaprepašten da je 13-godišnjak pobio britanske vojnike

FENA
Posjeta britanskog premijera Gordona Browna britanskim trupama u Afganistanu, neposredno nakon pogibije četiri britanska vojnika u bombaškom napadu, tema je kojom se u nedjelju bavi većina londonskih listova.

The Observer na naslovnici prenosi Brownov "užas i zgađenost" činjenicom da su je smrtonosni napad počinio 13-godišnji bombaš-samoubica, koji je ka grupi britanskih vojnika gurao kolica puna novina među kojima je bila skrivena bomba.

Svrha Brownove posjete je trebalo da bude božićno podizanje morala vojske na teškome afganistanskom terenu; umjesto toga on je u subotu stigao u trenutku kolektivne žalosti kada su vojnici baze u Helmandu prolazili kroz jedan od najtežih trenutaka od dolaska u Afganistan.

Izgleda da je korištenje djece i mentalno hendikepiranih osoba za izvođenje samoubilačkih napada nova taktika talibana, primjećuje Sunday Telegraph.

Ovo je veoma zabrinjavajući razvoj situacije za britanske vojnike, koji su toplim odnosima s afganistanskom djecom pokušavali uspostaviti kontakt s lokalnim stanovništvom.

Prizori vojnika okruženih djecom kojoj dijele slatkiše nakon ovog incidenta više sigurno neće biti čest, zaključuje Telegraph.