Svijet
0

Brown uspostavlja nova pravila kreditiranja

FENA
Svi britanski listovi na naslovnim stranama prenose obećanje premijera Browna da će zabraniti stambene kredite od 100%, u pokušaju da uspostavi nova pravila kreditiranja, "odgovorne pozajmice".

Ovo predstavlja priznanje da vlada do sada nije učinila dovoljno da zaustavi divlje kreditiranje koje je i dovelo do sadašnje krize, piše Sunday Telegraph.

Isti list, u oštrom kritičkom tonu, osvrće se i na činjenicu da je rekordni broj penzionera prisiljen da proda svoje kuće kako bi platili za neophodnu njegu, dok traju krize socijalnih službi koje se brinu o starima.

Telegraph ističe kako je izuzetno nepravedno to što ljudi koji su cijelog života otplaćavali svoj dom sad moraju da ga prodaju kako bi sebi osigurali neophodnu njegu i opisuje ovakvu situaciju kao nacionalnu sramotu.

Observer prenosi Brownov poziv bankama da se vrate tradicionalnim, čak staromodnim, vrijednostima i praksama, a ne da se olako upuštaju u komplikovane međunarodne investicije.

Premijer takođe, specijalno za ovaj list, opisuje budućnost u kojoj su bankari "sluge", a ne gospodari britanske privrede.

Independent prenosi da će britanski premijer iduće sedmice otputovati u Washington na svoj prvi mini-samit sa Barakom Obamom otkada je Obama postao predsjednik, kako bi razgovarao o ekonomskoj krizi.

Težinu sadašnje krize potcrtao je i "ekonomski guru" George Soros, rekavši da se svjetski finansijski sistem raspao i da se trenutno održava u životu uz pomoć 'aparata za vještačko disanje'.

Izjava Sorosa, čovjeka čije su riječi i akcije ranije pomjerale cijela tržišta, najoštrija je procjena sadašnje situacije, koju je uporedio s raspadom Sovjetskog Saveza, piše Independent.