Kabul
0

Brown traži raspodjelu vojnih obaveza u Afganistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski premijer Gordon Brown, koji se nalazi u iznenadnoj posjeti Kabulu, zatražio je u subotu popodne raspodjelu obaveza među vojno prisutnim zemljama u Afganistanu, dan nakon ubistva četiri britanska vojnika.

Posjeta Browna Afganistanu predstavlja prvu etapu regionalne turneje, tokom koje će u subotu navečer otputovati u Indiju, gdje će sa svojim kolegom Manmohanom Singhom razgovarati o krvavim napadima u Mumbaiju.

Brown je u subotu ujutro posjetio Camp Bastion u pokrajini Helmand, gdje se sastao s britanskim vojnicima i razgovarao o četiri vojnika ubijena u petak u dva napada u ovoj pokrajini, javio je AFP.

"Ubuduće, obaveze bi trebale biti podijeljene ravnopravno, to je ono na čemu ćemo mi insistirati", rekao je on u Kabulu na konferenciji za štampu nakon susreta s predsjednikom Karzaijem.

Premijer je također pozvao Pakistan i Afganistan da zajednički rade u borbi protiv talibanskih pobunjenika prisutnih u pograničnim zonama.

"Zajednička akcija Pakistana i Afganistana bitna je u cilju postizanja mira i stabilnosti" u regionu, naglasio je on.

Afganistanski predsjednik je rekao da "pojačanja međunarodnih snaga moraju biti raspoređena na granici s Pakistanom, kako bi se spriječilo ubacivanje terorista".