Svijet
0

Brown: Stav Srbije o Kosovu se mora razmatrati

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za štampu da se stav Srbije mora razmatrati bez obzira na način kako će reagirati svijet na proglašenje nezavisnosti Kosova.

Međutim, Brown je odbio da se izjasni o stavu Velike Britanije, naglasivši da su ministri vanjskih poslova Evropske unije okupljeni u Bruxellesu te da bi trebalo da se dogovore o "evropskoj odluci" tokom dana.

"Ovo su teški dani. Postoji nesigurnost jer je stav Srbije vezano za proglašenje nezavisnosti Kosova nešto što se mora uzeti u obzir", rekao je Brown na konferenciji za štampu.

"Razumijemo da oni imaju poteškoća vezano za odluku kosovskog parlamenta o proglašenju nezavisnosti", rekao je on, otkrivajući da Velika Britanija već dugo vremena vodi politiku u prilog nezavisnosti Kosova.

Vezano za odluku koja bi trebala biti donesena na sastanku u Bruxellesu, Gordon Brown je rekao da je to "evropska odluka koja će biti objavljena popodne, na sastanku ministara vanjskih poslova i ja ne želim da prejudiciram rezultate tog sastanka".