Svijet
0

Brown se ne utrkuje da se prvi sastane s Obamom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski premijer Gordon Brown nema namjeru da se utrkuje s evropskim dužnosnicima da bude prvi koji će posjetiti novoga američkog predsjednika Baracku Obama, izjavio je u utorak glasnogovornik Downing Streeta.

Na pitanje o eventualnoj utrci između evropskih čelnika ka Bijeloj kući, posebno s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, glasnogovornik je odgovorio: "Ne pridajemo veliki značaj s kim, kada i na koji sastanak".

"Ono što je važno jeste znati dijelimo li ili ne iste vrijednosti i imamo li slične pristupe, te jesmo li u stanju da se zajednički suočimo s izazovima koji nas očekuju", nastavio je isti izvor.

Tony Blair, Brownov prethodnik, bio je prvi evropski dužnosnik koji je posjetio Busha nakon inauguracije 2001.

Šef britanske vlade je predvidio da uputi u utorak čestitku Obami u kojoj namjerava izraziti želju Velike Britanije da "tijesno radi i surađuje s Obaminom administracijom na mnogobrojnim međunarodnim izazovima s kojima se moramo suočiti", rekao je glasnogovornik.

Obraćajući se u utorak svojim glavnim ministrima, Brown je rekao da njegova vlada dijeli s Obamom "mnogobrojne vrijednosti i da je usvojila vrlo sličan pristup prema međunarodnoj ekonomskoj krizi".