Svijet
0

Brown predlaže fond od 15 milijardi eura za manja preduzeća

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski premijer Gordon Brown objavio je da će u subotu, na evropskome mini samitu u Parizu o finansijskoj krizi, predložiti stvaranje evropskog fonda od 12 milijardi funti, odnosno 15,3 milijarde eura da se pomogne manjim preduzećima.

Četiri evropske zemlje G8, Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka, trebalo bi se sastati u subotu popodne u Parizu, kako bi pronašli zajedničku strategiju na evropskome nivou za međunarodnu finansijsku krizu.

Brown je saopćio da namjerava "predložiti fond za manja preduzeća od 12 milijadi funti, kako bi mala preduzeća naše zemlje i ostatka Evrope mogla novac dobiti odmah, da nastave sa zapošljavanjem osoblja i obavljanjem svojih usluga".

"Dakle, predložit ću dužnosnicima s kojima ću se danas sastati u Parizu da zajedno radimo da uredimo sistem, istovremeno u SAD-u kao i u Evropi, tamo gdje su iskrsli problemi, da uspostavimo datume međunarodnih susreta, da odlučimo o promjenama koje će imati za cilj otvaranje tih zona koje su dugo vremena bile zatvorene", rekao je on.