Svijet
0

Brown odbacuje rokove za povlačenje iz Iraka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski premijer Gordon Brown odbacio je u utorak mogućnost utvrđivanja rokova za povlačenje britanske vojske iz Iraka ocjenjujući da vojnici tamo "imaju završiti važan posao".

Određivanje bilo kakvih rokova za povlačenje ugrozilo bi taj "važan posao", ocijenio je Brown u pismu vođi opozicijske Liberalnodemokratske partije Menziesu Campbellu, koji je javno pozvao britansku vladu da povuče vojsku iz Iraka i odredi rokove povlačenja.

Premijer je istaknuo u pismu da britanska vojska u Iraku ima obaveze prema iračkoj vladi i Ujedinjenim narodima i da će te obaveze i ispuniti.

BBC je prenio da je Menzies pismo ocijenio kao dokaz da se Brownova politika prema ratu u Iraku ne razlikuje od one koju je vodio njegov prethodnik Tony Blair.

Realnost u Iraku i ocjene vojnih zapovjednika su drugačiji od onih koje iznosi Brown, rekao je lider liberalnih demokrata dodajući da rasprava o povlačenju iz Iraka neće prestati.

Posljednjih dana u britanskoj štampi su objavljene ocjene visokih vojnih zapovjednika da je Britanija u Iraku, ustvari, već doživjela poraz i da britanska vojska u toj zemlji više nema šta uraditi, pa bi bilo najbolje da se povuče iz nje.

Štampa je saznala da se već prave planovi za povlačenje.

Britanija u Basri, na jugu Iraka, sada ima oko 5.500 vojnika, koji su skoro svi smješteni u jednoj bazi, na aerodromu u tome gradu.