Svijet
0

Brown najavio široke provjere obrazovanih imigranata

FENA
Gordon Brown
Gordon Brown
Britanski premijer Gordon Brown izjavio je u srijedu da će njegova vlada proširiti povjere imigranata koji rade poslove za koje je potrebna visoka stručna sprema te razmotriti prijem u Nacionalnu zdravstvenu službu, koja je zaposlila svih osam osumnjičenih za prošlosedmične neuspjele terorističke napade.

Svih osam osumnjičenih, uhapšenih nakon pokušaja detoniranja automobila-bombi u Londonu i Glasgowu, bili su službenici ili su ranije radili u Britanskoj nacionalnoj zdravstvenoj službi, javio je AP.

Među osumnjičenima, čija imena policija nije potvrdila, dvojica su ljekara iz Indije te po jedan iz Iraka, Libana i Jordana. Supruga jordanskog ljekara, koja je također uhapšena, medicinski je asistent. Vjeruje se da je još jedan ljekar i student medicine s Bliskog istoka.

Neki od osumjičenih radili su kao kolege u bolnicama u Engleskoj i Škotskoj. Zvaničnici tvrde da dokazi ukazuju kako su se oni o terorističkim napadim dodovorili u Britaniji, a ne izvan zemlje.

"Proširit ćemo provjere dosjea koje su već učinjene u pogledu visoko obrazovanih imigrantskih radnika koji dolaze u ovu zemlju", poručio je Brown Donjem domu, u svome prvom sedmičnom pojavljivanju u parlamentu, odgovarajući na poslanička pitanja.

"Kao rezultat toga što se desilo u Nacionalnoj zdravstvenoj službi zatražio sam od lorda Westa, novog ministra za borbu protiv terorizma, da hitno razmotri kakve aranžmane moramo učiniti u vezi sa zapošljavanjem", izjavio je Brown.

Istražitelji vjeruju da su glavni urotnici uhapšeni, iako se za ostalima umiješanim na perferiji, uključujući najmanje jednog osumnjičenog rođenog u Brirtaniji, još traga, saopćio je britanski sigurnosni zvaničnik.