Terra Eco
0

Brown, Merkel i Sarkozy najviše zagađuju Zemlju

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Francuski predsjednik Nikolas Sarkozy tokom 2008. putovao je više od svih čelnika Evropske unije, ali putovanja britanskog premijera Gordona Browna proizvela su najveću emisiju stakleničkih plinova, pišu evropski mediji.

Prošle je godine Brown svojim putovanjima doprinio ispuštanju više od 8.400 tona ugljičnog dioksida (CO2) na međunarodnim i domaćim letovima, a prešao je gotovo 158.000 kilometara, kažu podaci objavljeni u francuskom mjesečniku za zaštitu okoliša Terra Eco.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na drugom je mjestu sa 7.400 tona CO2 za 174.440 kilometara tokom 75 putovanja od kojih su 44 bila unutar Njemačke.

Sarkozy, koji je prešao 324.595 kilometara, gotovo koliko Brown i Merkel zajedno, ili kao da je osam puta obletio Zemlju, proizveo je time 7.100 tona CO2.

Terra Eco temelji svoje izračunavanje emisija na itinererima i tipovima zrakoplova kojima se koriste evropski čelnici. Zato navodi da su Brownovi letovi najviše doprinijeli zagađivanju jer on leti u većim i manje energetski djelotvorim zrakoplovima.

Na četvrtom je mjestu španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Iako Downing Street nije otkrio kojim zrakoplovima putuje Brown, iz sigurnosnih razloga, iz informacija novinara koji putuju s njim i stručnjaka za zrakoplovstvo očigledno je da se koristi serijom Boeinga: 747, 757 i 777, kažu mediji.

Sarkozy pak leti Airbusom A319, Merkel u A310 kao i Zapatero koji je u Super Puma helikopteru obavio trećinu od svojih 48 putovanja.