Britanska štampa
0

Brown kao "ministar svjetskih finansija"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Samit G-20 održan u četvrtak u Londonu privlači veliku pažnju nedjeljnih izdanja britanskih dnevnika, dok konzervativni Daily Telegraph nevoljno priznaje da je samit predstavljao uspjeh britanskog premijera Gordona Browna, koga pojedini komentatori opisuju kao "ministra svjetskih finansija".

Brownovo neumorno lobiranje njemačke kancelarke Angele Merkel donijelo je politički uspjeh samita, konstatira Sunday Telegraph.

Premijer Brown je dobio svojih hiljadu milijardi dolara, kancelarka Merkel nije se morala obavezivati na daljnje rasipništvo, kako to Nijemci vide, i konačni sporazum je ispao prihvatljiv za obje strane.

Čak i podrobna analiza detalja samita pokazuje da je premijer Brown "dobro prošao", što je bila ne sasvim srdačna ocjena jednog poslanika iz opozicijske Konzervativne stranke, piše Sunday Telegraph.

Brownov ugled među svjetskim čelnicima možda nikada nije bio veći, nastavlja list, ali premijer se kod kuće i dalje suočava s ogromnim problemima.

Posmatračima, a kamoli biračima, nije jasno da li će i na koji način globalni sporazum doprinijeti oporavku britanske privrede, što je naravno presudno za Brownov politički opstanak, napominje Sunday Telegraph.