Svijet
0

Brown imenuje krug važnih ministara

FENA
Gordon Brown
Gordon Brown
Novi britanski lider Gordon Bown u četvrtak imenuje krug važnih ministara nakon što je okončao deceniju dugo čekanje da postane premijer, izšavši iz sjene Tonyja Blaira odlučan da ukloni podjele zbog nepopularnoga iračkog rata.

Brown, 56-godišnji Škot, planirao je niz promjena u Blairovom konačnom timu, uvodeći niz mlađih političara u svoju vladu, javio je AP.

On je također tražio političare izvan svoje Laburističke stranke - nalik na francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja - kako bi ponudio uloge opozicijskim političarima i vodećim poslovnim ličnostima.

"Predvodit ću vladu koja koristi sav svoj talent", izjavio je Brown novinarima ispred svog ureda u Downing Streetu. "Pozvat ću muškarce i žene i dobre volje da doprinesu svojom energijom u novom duhu javne službe", kazao je.

Ponude bivšem opozicijskom lideru iz Liberalnih demokrata Paddyju Ashdownu i bivšem londonskom načelniku policije Johnu Stievensu odbijene su, ali su zvaničnici izjavili da će Brown sa svojim novim timom donijeti i neka iznenađenja.

Nekoliko ministara bliskih Blairu - uključujući ministra unutrašnjih poslova Johna Reida i državnog tužitelja lorda Petera Goldsmitha - već su ponudili svoje ostavke.

Britanija je promijenila svoje rukovodstvo prvi put u posljednjopj deceniji kada je kraljica Elizabeth II u srijedu i zvanično potvrdila Brownovo imenovanje.

Britanija će također imati novog šefa Trezora prvi put od 1997. Za tu ulogu najveći favorit je još jedan Škot - Alistair Darling, trenutni ministar trgovine i industrije.

Uveliko se očekuje da trenutna ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett bude smijenjena s položaja šefice diplomatije. Vodeći kandidat za zamjenu Beckettovoj je David Miliband, trenutni ministar okoliša.

Ministrica zdravstva Patricia Hewitt također je podnijela ostavku, ali se pojavilo malo spekulacija o njenom mogućem nasljedniku.

Brownov glasnogovornik Michael Ellam odbio je unaprijed komentirati puni sastav vlade.