Svijet
0

Brown i Sarkozy pomažu u rješavanju krize u Darfuru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obavezali su se "udvostručiti" napore kako bi pokušali doprinijeti rješavanju krize u Darfuru, u zapadnom Sudanu, objavio je u petaka The Times.

Prema pisanju dnevnog lista, Brown i Sarkozy smatraju da je situacija u Darfuru "potpuno neprihvatljiva" i tvrde da bi "kombinacija primirja, snaga za održavanje mira, ekonomske pomoći i prijetnje sankcijama mogla donijeti političko rješenje u regiji".

Ovaj članak se pojavio u novinama u trenutku kada je generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon uputio apel zemljama članicama organizacije da što prije upute vojnike i opremu za "mješovite" snage UN-a i Afričke unije kojih će biti 26.000 i koje bi trebalo da budu raspoređene u Darfuru.

Ove snage, za čije će formiranje trebati mjeseci uvjervanja sudanskog predsjednika Omara al-Beshira, ne bi trebalo da budu raspoređene prije 2008.

U građanskokm ratu koji bjesni u Darfuru već četiri godine ubijeno je 200.000 ljudi, a dva miliona je raseljeno, prema podacima UN-a, što Sudan osporava navodeći da se radi o 9.000 ubijenih.

Washington je osudio "genocid" i zaprijetio Kartumu novim sankcijama ako ne bude poštovao rezoluciju o raspoređivanju međunarodnih snaga, javio je AFP.

Brown i Sarkozy su pozvali vladu Sudana i sve vođe pobunjenika da se u potpunosti angažiraju na političkom rješavanju krize.