Svijet
0

Brown i Clinton: Predstavnici novog vala političara?

FENA
"Zbogom harizmi - dobar dan novoj politici" naslov je članka Alistaira Campbella u The Observeru, u kojem nekadašnji glavni čovjek Tonyja Blaira za odnose s javnošću kaže da su Gordon Brown i Hillary Clinton predstavnici novog doba u kojem je državnička sposobnost važnija od imidža.

Campbell kaže kako niko ne bi trebalo da bude iznenađen time da je Brown dobro započeo svoj mandat. Njegov glavni problem je bio što se dugo nalazio u sjenci Tonyja Blaira, a ne nedostatak sposobnosti. On je kompetentan, ozbiljan i s političkom strategijom te se čini da ga ljudi sada vrednuju upravo po tim osobinama.

Slične osobine idu u prilog i Hillary Clinton, koja je u međuvremenu postala glavna kandidatkinja za osvajanje demokratske nominacije na narednim predsjedničkim izborima, piše Campbell.

Ona je ozbiljna, puna iskustva, oštrog uma i lišena egzibicionizma. Ne posjeduje laki šarm svog muža, ali je zaradila poštovanje Amerikanaca ozbiljnim pristupom politici i, sve više, odbijanjem da se povinuje bilo kakvom stereotipu, piše The Independent.

Iako je godinama bila predmet žestokih kritika i nesimpatija, Hillary je istrajala, što je u suprotnosti s ustaljenim shvatanjem da je političarima, a posebno ženama političarima, potrebna podrška da bi istrajali.

A onda je riješila prestati se usiljeno smješkati, igrati na kartu napaćene žene ili se ispovijedati o svome privatnom životu i tako zadobijati simpatije. Hillary je riješila da transcendira svoj spol, svoju ličnost, svaku emociju; sve što je ostalo je - staloženost kompetentnog državnika.

Sličnost s Gordonom Brownom je očigledna i možda će, s odlaskom Georgea W. Busha za 17 mjeseci, američko-britanski "specijalni odnos" ponovo postati specijalan i na osobnom nivou, piše Independent.