Svijet
0

Brown će pozvati EU da pokrene akciju protiv vlade Roberta Mugabea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika Britanije zarekla se kako će izvršiti pritisak da se učini nešto protiv Zimbabvea, dan nakon što su Kina i Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a stavile veto na rezoluciju, koju su predložile Sjedinjene Države, a kojom bi afričkoj zemlji bile uvedene sankcije.

Ured britanskog premijera Gordona Browna objavio je u subotu kako će on apelirati na Evropsku uniju da pokrene akciju protiv vlade predsjednika Roberta Mugabea.

Očekuje se da će Brown o novim mjerama EU-a razgovarati s partnerima koji se u nedjelju okupljaju u Parizu povodom samita Unije za Mediteran, izvještava VoA.

U njegovom uredu su rekli da će premijer Brown predložiti zabranu putovanja za predsjednika Mugabea i postupke protiv kompanija čiji su vlasnici njegovi saveznici.

Sjedinjene Države i Velika Britanija kritizirale su Kinu i Rusiju zbog toga što su uložile veto na predložene sankcije.

Rezolucija koju je predložio SAD poziva na embargo na uvoz oružja, finansijske i restrikcije u vezi s putovanjima za predsjednika Mugabea i 13 njegovih bliskih saradnika zbog nasilja pred prošlomjesečni drugi krug predsjedničkih izbora, što su mnoge države svijeta osudile.

Zimbabve je, s druge strane, pohvalio veto kao pobjedu nad međunarodnim rasizmom i miješanjem u unutrašnje stvari suverene države.

Rusija je svoj veto branila, rekavši da politička kriza u Zimbabveu ne predstavlja međunarodnu prijetnju i da stoga nije u nadležnosti Vijeća sigurnosti, dok je Kina objasnila da bi sankcije naškodile tekućim razgovorima između vladajuće i opozicijskih stranaka u Zimbabveu.