Strah od ratnog sukoba
0

Brojni pakistanski vojnici na granici s Indijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistan je u petak počeo razmještati hiljade vojnika na granici s Indijom, saopćili su obavještajni zvaničnici, naglo povećavajući napetosti izazvane terorističkim napadima u Mumbaiju.

Indija krivi militante sa sjedištem u Pakistanu za prošlomjesečnu opsadu njene finansijske prijestonice, u kojoj je ubijeno 164 osoba i provocirala je ogorčeni verbalni rat između nuklearno naoružanih susjeda koji su vodili tri rata u posljednjih 60 godina.

Vojnici koji su se kretali prema indijskoj granici prebačeni su iz plemenskih regija u blizini Afganistana, saopćili su zvaničnici, i očekuje se da će taj potez izazvati nezadovoljstvo Sjedinjenih Država koje insistiraju od Pakistana da intenzivira borbu protiv al-Qaide i talibanskih militanata u blizini afganistanske granice, javio je AP.

Dva obavještajna zvaničnika saopćila su da su vojnici razmješteni u gradove Kasur i Sialkot, u blizini indijske granice. Oni su izjavili da je oko 20.000 vojnika u pokretu. Ranije tokom dana sigurnosni zvaničnici su tvrdili da su svi pokreti vojske otkazani.

Zvaničnici su tražili da ostanu anonimni zbog osjetljivosti situacije.

Zvaničnici indijskog ministarstva odbrane nisu imali nikakve trenutne reakcije niti komentare.