{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brojni novinari na granici Turske čekaju oslobađanje jordanskog pilota i japanskog novinara

A
29.1.2015. u 17:30
3
13
Brojni novinari na granici Turske čekaju oslobađanje jordanskog pilota i japanskog novinara
3
Brojni novinari na granici Turske čekaju oslobađanje jordanskog pilota i japanskog novinara
Foto: Anadolija
Nakon navoda da će jordanski pilot i japanski novinar, koji se nalaze u rukama terorističke organizacije IDIL, biti oslobođeni, brojni novinari od jučer čekaju ispred graničnog prelaza Akcakale u turskom gradu Sanliurfi nedaleko od granice sa Sirijom.
Nakon što je jučer vlada Jordana saopćila da je IDIL spreman na razmjenu zarobljenog jordanskog pilota Moaza Al-Kasasba za Sajidu Al-Rishawi, koja se u Jordanu nalazi u pritvoru zbog terorizma, veliki broj novinara od koji su većina iz Japana pristigli su u mjesto Akcakale u Sanliurfi.

Novinari su noć proveli u centru Sanliurfe nakon što japanski novinar sinoć nije oslobođen. Onis su jutros ponovo stigli na granični prelaz Akcakale gdje čekaju njegovo oslobađanje.

S druge strane, Iračanka Sajida Al-Rishawi, koju teroristička organizacija IDIL želi razmijeniti za jordanskog pilota, još uvijek se nalazi u Jordanu.

"Sajida al-Rishawi još uvijek je u Jordanu", izjavio je jordanski ministar informisanja Mohamed al-Momani na konferenciji za novinare održanoj danas.

Al-Momani je kazao da Jordan traži garanciju od IDIL-a da je zarobljeni jordanski pilot Moaz Al-Kasasba još uvijek živ prije nego što se postigne dogovor o razmjeni.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Militantna grupa je zarobila Al-Kasasbu u decembru kada se njegov borbeni avion srušio u sirijski grad Raqqa. Jučer je Al-Momani kazao da je Jordan u zamjenu za Al-Kasasbu spreman pustiti Al-Rishawi koja je na smrt osuđena 2005. godine, zbog bombaškog napada u Ammanu.

Kasno sinoć IDIL je objavio audiosnimak u kojem Japanac Kenji Goto, kojeg je zarobila militantna grupa, upozorava da će Al-Kasasba biti ubijen ako se ne udovolji zahtjevima IDIL-a. Snimak je pušten u javnost nakon isteka roka od 24 sata za oslobađanje Al-Rashawi koji je postavio IDIL.

Parlament Jordana je u međuvremenu kazao da IDIL nije ozbiljan o pitanju dogovora o razmjeni. U saopćenju za javnost, Parlament tvrdi da IDIL ima "loše namjere" u vezi s razmjenom.

Prošlog ljeta, snage IDIL-a su ostvarile kontrolu nad velikim dijelovima teritorija Sirije i Iraka i ubile hiljade ljudi. Teroristička organizacija je osvojene teritorije kasnije proglasila "islamskim halifatom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: