Glasovi se još broje
463

Brojni čelnici Erdoganu čestitali pobjedu, među njima i Bakir Izetbegović

Klix.ba
Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako još nisu u potpunosti prebrojani svi glasovi današnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, lideru ove zemlje Recepu Tayyipu Erdoganu smiješi se još jedna pobjeda, a brojni čelnici širom Evrope već su mu čestitali pobjedu.

Među prvima koji su Erdoganu čestitali pobjedu su predsjednik Azerbejdžana Ilhan Aliyev, predsjednik Palestine Mahmoud Abbas, albanski premijer Edi Rama, predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te katarski emir šejh Temim bin Hamad Al-Tani. Oni su, prema pisanju turskih medija, razgovarali s Erdoganom putem telefona.

Čestitke Erdoganu uputio je i mađarski premijer Viktor Orban, kao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koju prenosimo u cijelosti:

"Poštovani predsjedniče Erdogan, čestitam Vam na veoma važnoj pobjedi na vanrednim predsjedničkim izborima. Vaša pobjeda i podrška koju ste dobili, jasan je znak da je turski narod prepoznao da Republiku Tursku vodite u pravom smjeru.

Turska je pod Vašim vodstvom doživjela nacionalnu i političku afirmaciju i izuzetan ekonomski uzlet, svrstavši se tamo gdje joj je i mjesto, u red svjetskih sila. Uvjeren sam da ćete nastaviti voditi Tursku na zadovoljstvo turskog naroda, ali i da ćete na vanjskom planu ostati dosljedni u borbi za prava obespravljenih.

Upravo zbog toga, Vaša pobjeda se ne slavi samo u Turskoj, nego diljem muslimanskog svijeta.

Vaša pobjeda obradovala je i nas u Bosni i Hercegovini, jer turski narod i Vas lično smatramo velikim prijateljima naše zemlje. Ubijeđen sam da ćemo nastaviti razvijati naše prijateljske odnose na dobrobit obiju zemalja i naših naroda", navodi se u Izetbegovićevoj čestitki.

Do sada je prebrojano više od 90 posto glasova prema kojima Erdogan vodi s 53,4 posto osvojenih glasova. Njega prati predsjednički kandidat Muharrem Ince s 30,4 posto osvojenih glasova.

Pojedini turski mediji već su proglasili Erdoganovu pobjedu, a na ulicama turskih gradova milioni građana slave Erdoganovu pobjedu.

Podsjećamo, osam političkih stranaka i 68 nezavisnih kandidata našlo se na izbornim listama za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta.