{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brojne žrtve u napadima u Bakubi, Ramadi, Falluji i Mosulu

N
24.6.2004. u 09:43
0
0
Brojne žrtve u napadima u Bakubi, Ramadi, Falluji i Mosulu
0
Brojne žrtve u napadima u Bakubi, Ramadi, Falluji i Mosulu
Iračke pobunjeničke snage su jutros u zoru gotovo istodobno izvršile u Bakubi, Ramadi, Falluji i Mosulu oružane i samoubilačke napade automobilima bombama na pripadnike lokalne policije i američkih okupacijskih snaga u kojima je poginulo više desetaka ljudi, a veliki broj je ranjen.
Najmanje 19 iračkih policajaca i dva američka vojnika su poginula u napadu vatrom iz automatskog oružja i raketnih bacača na policijsku stanicu u Bakubi, udaljenoj 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, javila je arapska televizijska stanica Al Jazeera i agencija Reuters.

Prema izjavama svjedoka, napadači su bili muškarci obučeni u crno, a mnogi od njih oko glave su nosili žute marame na kojima je pisalo "Bataljoni ujedinjenja i svetog rata".

Iako ovakva naoružana grupa nije poznata lokalnom stanovništvu, njeno ime podsjeća na naziv organizacije "Džamat al tavhid and džihad", koju predvodi Jordanac Abu Musab al Zarqawi i koja stoji iza niza napada u Iraku kao i ovosedmičnog pogubljenja jednog južnokorejskog taoca.

Kako tvrde očevidci, napadači su nastavili da se slobodno kreću gradom, a pod svojom kontrolom drže glavno raskrižje i napadaju sve policijske snage i pripadnike američkih trupa koji im se nađu u dometu.

U minobacačkom napadu na dvije policijske stanice u Ramadi, 110 kilometara zapadno od Bagdada, život je izgubilo 17 osoba, a 13 je ranjeno. Pobunjenici su se, također, sukobili s američkim trupama koje su stacionirane u gradu.

Sličan scenarij viđen je i u Falluji, južno od Bagdada, gdje su pobunjenici naoružani raketnim bacačima i kalašnjikovima napali američke trupe koje su uzvratile borbenim avionima i helikopterima.

Kako su naveli očevici, u blizini jednog od glavnih raskrižja odjekivali su pucnjevi i detonacije, a oklopna vozila američke vojske ušla su u pojedine dijelove grada uz podršku iz zraka.

U Mosulu je smrtno stradalo najmanje sedam, a ozlijeđeno 20 ljudi u eksploziji za koju se vjeruje da je prouzrokovana napadom bombaša samoubice koji se nalazio u automobilu.

Na meti je i ovoga puta bila policijska stanica, javio je Reuters navodeći da se nedugo poslije ove iz središta grada na sjeveru Iraka začula još jedna snažna detonacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: