Svijet
0

Brojne žrtve u napadima u Bakubi, Ramadi, Falluji i Mosulu

NINA
Iračke pobunjeničke snage su jutros u zoru gotovo istodobno izvršile u Bakubi, Ramadi, Falluji i Mosulu oružane i samoubilačke napade automobilima bombama na pripadnike lokalne policije i američkih okupacijskih snaga u kojima je poginulo više desetaka ljudi, a veliki broj je ranjen.

Najmanje 19 iračkih policajaca i dva američka vojnika su poginula u napadu vatrom iz automatskog oružja i raketnih bacača na policijsku stanicu u Bakubi, udaljenoj 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, javila je arapska televizijska stanica Al Jazeera i agencija Reuters.

Prema izjavama svjedoka, napadači su bili muškarci obučeni u crno, a mnogi od njih oko glave su nosili žute marame na kojima je pisalo "Bataljoni ujedinjenja i svetog rata".

Iako ovakva naoružana grupa nije poznata lokalnom stanovništvu, njeno ime podsjeća na naziv organizacije "Džamat al tavhid and džihad", koju predvodi Jordanac Abu Musab al Zarqawi i koja stoji iza niza napada u Iraku kao i ovosedmičnog pogubljenja jednog južnokorejskog taoca.

Kako tvrde očevidci, napadači su nastavili da se slobodno kreću gradom, a pod svojom kontrolom drže glavno raskrižje i napadaju sve policijske snage i pripadnike američkih trupa koji im se nađu u dometu.

U minobacačkom napadu na dvije policijske stanice u Ramadi, 110 kilometara zapadno od Bagdada, život je izgubilo 17 osoba, a 13 je ranjeno. Pobunjenici su se, također, sukobili s američkim trupama koje su stacionirane u gradu.

Sličan scenarij viđen je i u Falluji, južno od Bagdada, gdje su pobunjenici naoružani raketnim bacačima i kalašnjikovima napali američke trupe koje su uzvratile borbenim avionima i helikopterima.

Kako su naveli očevici, u blizini jednog od glavnih raskrižja odjekivali su pucnjevi i detonacije, a oklopna vozila američke vojske ušla su u pojedine dijelove grada uz podršku iz zraka.

U Mosulu je smrtno stradalo najmanje sedam, a ozlijeđeno 20 ljudi u eksploziji za koju se vjeruje da je prouzrokovana napadom bombaša samoubice koji se nalazio u automobilu.

Na meti je i ovoga puta bila policijska stanica, javio je Reuters navodeći da se nedugo poslije ove iz središta grada na sjeveru Iraka začula još jedna snažna detonacija.