Svijet
0

Broj žrtava požara u Grčkoj porastao na 27

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 27 ljudi izgubilo je život u šumskim požarima koji su zahvatili južne dijelove Grčke, saopćila je jutros vatrogasna služba u toj zemlji, a prema izvještajima grčkih medija, broj žrtava bio mogao da bude i mnogo veći.

Vatrogasci su otkrili 21 tijelo u požarom zahvaćenim selima na zapadu Peloponeza u blizini grada Zaharo, a među žrtvama se nalaze i tri vatrogasca.

Na jugoistoku tog grčkog poluostrva, u požaru u blizini grada Areohoro, život je izgubilo još šest ljudi, prenio je AP.

Međutim, prema izvještajima medija, na zapadnom kraju Peloponeza, 10 ljudi, uključujući četvoro djece, poginulo je u požaru, ali grčke vlasti, za sada, nisu potvrdile konačan broj žrtava u požarima koji se smatraju jednim od najgorih u istoriji te zemlje.

Na jugu Peloponeza, na desetine sela je zbog vatrene stihije odsječeno od ostatka zemlje, a broj uništenih kuća se popeo na 35.

Širom Grčke je od prethodnog dana zabilježeno više od 170 požara, od Jonskih ostrva na sjeverozapadu, do južnih krajeva zemlje.

Sa dolaskom mraka izbilo je najmanje 25 požara, uključujući i požar u bogatom predgrađu Atine, a vlasti vjeruju da je veliki broj bio podmetnut.

Vatrogasci su se jučer, uglavnom sa zemlje, borili protiv šumskih požara koji se, zbog jakog vjetra, šire velikom brzinom, a od jutros su ponovo angažirani protivpožarni avioni "kanaderi" i helikopteri u gašenju požara.

Vlasti upozoravaju da su veliki dijelovi zemlje, od ostrva Krit na jugu, preko mnogobrojnih ostrva i kontinetalnih dijelova zemlje i dalje u opasnosti od izbijanja novih požara, imajući u vidu jake vjetrove koji će puhati tokom vikenda.