Svijet
0

Broj žrtava požara u Bangladešu popeo se na sedam

FENA
Broj žrtava požara koji je jučer zahvatio najveći tržni centar u Bangladešu, smješten u prijestolnici Daki, popeo se na sedam, saopćila je policija.

Spasilačke ekipe i danas nastavljaju potragu za ljudima zarobljenim u unutrašnjosti masivnog kompleksa od 22 kata, koji je po veličini dvanaesti tržni centar u svijetu i najveći u južnoj Aziji, prenio je Reuters.

"Mnogo ljudi bi moglo biti zarobljeno unutra. Petak je neradni dan u Bangladešu, kada mnogi odlaze u kupovinu", kazao je zamjenik komesara policije Mahabubor Rahman.

Procjenjuje se da je u zgradi u trenutku izbijanja požara bilo oko 10.000 ljudi. Još uvijek nije poznat uzrok požara, koji je buknuo na posljednjim katovima tržnog centra, gdje su bili smješteni restorani, navela je britanska agencija.

Vatrogascima, policiji i pripadnicima drugih snaga sigurnosti trebalo je najmanje deset sati da ugase požar u trgovačkom centru Basundhara u Daki. S krova zgrade ljude su spašavali vojni helikopteri, dok su pripadnici posebnih vojnih jedinica pomagali u gašenju požara. Svi poginuli bili su zaposlenici centra, rekla je policija novinarima. Požar koji su gasili vatrogasci uz pomoć 15 vatrogasnih vozila, ubrzo se proširio i na ostale katove unatoč naporima vatrogasaca. Trgovački centar Bashundhara otvoren je 2004. godine, a ima dvije hiljade trgovina i kafea. Uzrok požara još nije poznat.