Preminula djevojka
6

Broj žrtava avionske nesreće na Kubi povećan na 111

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj žrtava u najsmrtonosnijoj avionskoj nesreći na Kubi u posljednjih 30 godina povećan je na 111, jer je jedna putnica koja je prvobitno spašena iz olupine aviona preminula od zadobijenih povreda.

Radi se o 23-godišnjoj Grettel Landrove koja se bavila plesom, a bila je na putu da postane inžinjerka.

Ove vijesti dolaze u vrijeme kada su meksičke vlasti suspendovale kompaniju u čijem je vlasništvu bio srušeni Boeing 737. Zvaničnici su saopćili da je kompanija Aerolineas Damojh pod "intenzivnom provjerom". Čarter kompanija je avion iznajmljivala kubanskoj državnoj aviokompaniji Cubana de Aviacion.

Landrove je u petak spašena zajedno s još dvoje putnika, a Mailen Diaz (19) i Emiley Sanchez (39) su još uvijek u kritičnom stanju.

Avion je proizveden 1979. godine, bivši pilot je rekao da je radar jednom otkazao, dok je drugi naveo da je loše održavan.

Kompanija Aerolineas Damojh je bila predmet istraga 2010. godine zbog pada aviona u Puerto Vallarti, kao i 2013. godine zbog žalbe pilota.

Avioni kompanije Aerolineas Damojh prolaze godišnje provjere, a posljednja je obavljena u novembru 2017. godine. Avioni moraju obnoviti svoje certifikate svake dvije godine.

Avion se srušio nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Havani. Posada je bila meksička, a većina putnika su bili Kubanci. Poginuo je i argentinski par, kao i meksički turist.