Samo u SAD-u više
18

Broj umrlih od koronavirusa u Brazilu premašio 600.000

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema podacima Univerziteta John Hopkins, Brazil je u petak premašio granicu od 600.000 smrtnih slučajeva od Covida-19, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Južnoamerička država, u kojoj živi pola stanovnika kontinenta, sada je pretrpjela 600.425 smrtnih slučajeva od Covida-19. To je tek druga zemlja koja je prešla granicu od 600.000, nakon SAD koje su zabilježile 712.695 smrtnih slučajeva.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro žestoko je kritikovan zbog postupanja s pandemijom. Konzervativni populistički vođa više je puta umanjivao težinu epidemije, izjavio da se neće vakcinisati jer je već imao Covid-19, te je zagovarao neprovjereni lijek protiv malarije kao tretman.

Tokom protekle godine, Bolsonaro je često bjesnio protiv naredbi o karantinu na lokalnom i državnom nivou u Brazilu, čak i u najtežim trenucima pandemije, kada su bolnice bile pune, a čitavi gradovi ostali bez kisika u bolnicama.

Ranije ovog mjeseca hiljade demonstranata okupilo se u većim gradovima širom Brazila, pozivajući na opoziv predsjednika uslijed pogoršanja ekonomskih uslova, rastuće nezaposlenosti i gladi u zemlji zahvaćenoj koronavirusom.