|

Broj turista u svijetu prvi put premašio milijardu

Broj turista u svijetu prvi put premašio milijardu
0
F
FENA
19.12.2012. u 08:44
3
komentara
0

dijeljenja
Broj turista u svijetu prvi put premašio milijardu
Uprkos usporavanju ekonomskog rasta u svijetu, broj turista koji su putovali u inozemstvo ove godine je porastao za 20 miliona i dostigao apsolutni rekord, prvi put premašivši milijardu, saopćila je Svjetska turistička organizacija u okviru Ujedinjenih nacija (UNWTO).
Mada je nemoguće utvrditi ko je bio milijarditi turista koji je prešao državnu granicu, UNWTO je tu titulu dodijelila jednom Britancu koji je 13. decembra posjetio Madrid gdje se nalazi sjedište te organizacije.

U čast tog događaja UNWTO je pokrenula kampanju pod nazivom "Milijardu mogućnosti" koja treba da doprinese da oni koji pri putovanju poštuju lokalnu kulturu, čuvaju naslijeđe ili kupuju lokalnu robu spoznaju da njihovo putovanje može da pomogne ljudima i mjestima koja posjećuju, prenose agencije.

UNWTO je povodom milijarditog turiste lansirala parolu "Kupujte lokalno", podstičući turiste da kupuju lokalnu hranu i suvenire ili da iznajmljuju lokalne vodiče kako bi osigurali da se njihova potrošnja prelije u nova radna mjesta i prihod za lokalne zajednice.

U toj organizaciji smatraju da čak i najmanji pomak može dati ogroman rezultat ako se pomnoži s milijardu.

Turizam se smatra jednim od najvećih svjetskih ekonomskih sektora, s učešćem od devet posto u svjetskom bruto domaćem proizvodu, s jednim na svakih 12 radnih mjesta i s osam posto u ukupnom izvozu u najmanje razvijenih zemalja svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...