Svijet
0

Broj stanovnika Zemlje 2025. osam milijardi

FENA
Broj stanovnika svijeta raste munjevitom brzinom, tako da bi već 2025. on mogao prijeći granicu od osam milijardi, proizlazi iz redovitog izvještaja njemačke Fondacije za stanovništvo svijeta (DSW) objavljenog u utorak.

"Trenutno na planeti Zemlji živi 6,7 milijardi stanovnika a svake se godine ovaj broj poveća za 80 miliona", pokazuje statistika DSW-a.

Redoviti godišnji izvještaj o kretanju broja stanovnika pokazuje da se rast stanovništva gotovo u cijelosti odnosi na zemlje u razvoju, dok broj stanovnika u Evropi opada.

"Već sada 82 posto stanovništva živi u slabo razvijenim i nerazvijenim zemljama a najbrži rast se očekuje na najsiromašnijem kontinentu Africi gdje bi se do sredine ovog stoljeća broj stanovnika mogao udvostručiti sa sadašnjih milijardu na dvije milijarde", stoji u izvještaju.

Munjevit rast broja stanovnika će, kako kaže direktorica DSW-a Renate Bahr, sa sobom donijeti i probleme s osnovnom opskrbom građana.

"U Etiopiji je već sada svaki drugi stanovnik pogođen glađu i nedostatkom pitke vode a broj stanovnika ove zemlje će se do 2050. udvostručiti", upozorava Bahr.

Ona je ukazala na to da je potrebno uložiti više napora u kampanjama za upoznavanje stanovništva s planiranjem broja članova obitelji.

"Prvoklasni je skandal da u Africi svega dvije od deset udanih žena imaju pristup sredstvima za kontracepciju", smatra Bahr.

DSW je nezavisna i privatnim donacijama finansirana organizacija za pomoć zemljama u razvoju sa sjedištem u Hannoveru te s uredima u Bruxelessu te diljem Afrike.